Nyheter 2012-2015

23/11 Jag har lagt in de sista utställningarna, en massa nya bilder på Miras presentation och gjort presentationer på Såfin, Trubbel och Bubbel. 

Vi börjar göra oss redo för utställningen i Landskrona på lördag och anmälda är Chache, Inari, Mira, Såfin, Dominik, Trubbel och Bubbel. 

27/8 Nu är hemsidan uppdaterad på flera ställen. Jag har lagt in både den sista utställningen och mycket nya bilder på marsvinens presentationer.

Xíexie fick två små flickor den 22/8. De finns upplagda på kullsidan och har fått en snabbpresentation på marsvinssidan. En full presentation får de när har vuxit till sig lite. Förlossningen gick bra, tack och lov! Både bebisar och mamma mår utmärkt 🙂

Jag har inte hunnit göra en presentation till Såfin ännu men det kommer. Lägger in en bild på henne så länge 🙂

16/8 Älskade Ninn har lämnat oss  Hon bara låg död i buren.

Utställningen, med tillhörande resa, gick bra. Yokan och Chache fick två silverkort var och Chache fick en BIS pet 5 och blev domarens favorit på lördagen 🙂

Det följde med en ny liten gris hem. WiRas Dirty Alice, här kallas Såfin, är en väldigt sotad dark eyed white. Jag som inte skulle ha fler pettar 

Xíexie mår ännu bra, magen växer och det sparkar massor. Hon har nu bara några dagar kvar och har börjat öppna sig i bakfogen. Jag gissar på 2-3bebisar.

Nu börjar NM närma sig och jag har anmält Chache, Yokan, Inari, Mira, Såfin och Jackie så det blir fullt upp. Jag håller även på att bygga lite nya hus att sälja.

4/8 Blä vad det är tråkigt att uppdatera!

Utställningssidan är uppdaterad med de senaste utställningarna, bland annat SM, och jag har fixat en del på marsvinens sidor. Till helgen så är det dubbelutställning och jag har anmält Chache, Yokan, Ninn, Mira och Jackie.

Stackars lilla Mozza har dött  

Xíexie är dräktig med 4PUoY-14 MGK GP Define Ubblebubble och jag har börjat känna sparkar i magen <3 Jag är dock extremt orolig då Xíexie tyvärr fick en stroke ett par veckor in i dräktigheten och jag är jätterädd att hon också kommer att dö 😥

Jag har en ny liten vovve 😀 Poppy är min 30-årspresent från min familj och hon är en liten pudel/chihuahua.

1/5 Då var även kullsidorna uppdaterade med massa bilder!

30/4 Jag har uppdaterat massor! Utställningsfliken är uppdaterad med de sista utställningarna. Marsvinens sidor är väldigt uppdaterade med stamtavlor på alla utom nytillskottet Dominik och mycket nya bilder och utställningsresultat. Alla nya marsvin har fått sina egna flikar.

Det har varit flera utställningar, reslutaten är inlagda.

Det har kommit en ny liten gris. Abbylines Dominik är en liten coronetpet i färgen golden/white california black och han bär på pink eyed. Jag har inte fått hans uppgifter ännu men har lagt in några bilder.

25/1 Igår var det första utställningen på länge! Var riktigt nervös men det gick bättre än väntat 🙂 Tyvärr blev utställningsresultaten inget vidare, bara två silverkort, men resten av dagen var så lyckad att det gör inte något (utom en sur busschaufför). 

Livet har tyvärr verkligen varit skit sista tiden så det betydde mycket att få komma iväg och träffa alla och få prata och skratta en massa!

Jag har lagt in Jet och Jackie under marsvinens flik.

10/1 Här har återigen hänt massor.

Whomp och Lisen har somnat in. Sov gott mina älsklingar 

Här har flytta in två små damer. 
SCH Nightmare's Copyright, kallad Ninn, är en lilac/golden texel som jag har dregglat över sedan jag såg henne som liten. Jag har stått i kö för en unge efter henne men tyvärr har hon bara lyckats få en kull och när hon blev till salu så kunde jag inte stå emot. Inte nog med att hon fick lov att flytta hit, jag fick henne dessutom i GÅVA av hennes uppfödare. Tack Susanne för en underbar dam 😀
Den andra tösen kallar jag för Mira men hon heter i stamtavlan Amiras Cashewnöt. Mira är en nonself solid chocolate zobelagouti, troligtvis den enda i Sverige med den färgen. Jag såg Mira första gången när hon bara var någon dag och jag blev kär. Stod emot så länge jag kunde men när hon fortfarande var osåld vid 7månader så kunde jag inte låta bli trots att jag inte skulle ha fler. Tanken är att hon ska få en kull i framtiden så jag kan få in solidagouti och zobel i min linje.
De har inte fått några egna sidor ännu men finns inlagda på framsidan på marsvinsfliken.

Jai har flyttat till min syster. Hon har velat ha marsvin i flera år och nu när hon fyllde 10år så var det äntligen dags! Så nu har hon Jai och en liten rexbebis ^^

Xíexie har blivit mamma till två små petbebisar  Jackie är en chocolate/golden brindle tös och Jet är en kille i färgen white/golden/chocolate. Båda stannar såklart 😀

Yokan blev tredje bästa pet 2014 och Ai kom på delad åttondeplats i klippt ^^

2014

27/10 Nu har det gått länge mellan uppdateringarna igen.

Har fortfarande inte fått hemsidan helt klar då jag tycker att det är så tråkigt att hålla på med den så det är lite snurrigt på en del sidor. Har även hittat en del färgfel på bebissidorna som behöver rättas till, såg tex att jag hade råkat skriva orangeagouti istället för creamagouti på Birk på ett ställe :-/ Får se när jag orkar ta tag i det.

Älskade underbara Dovv har lämnat oss  Tanken var att hon skulle gå här som pensionär i flera år ju

Det har varit utställning i Landskrona och Yokan kom tvåa i petfinalen 😀 Har inte lagt ut resultaten på utställningsidan ännu men det kommer.

Jag har lånat en beige peruanhane för att göra ett sista försök med att få ungar på Xíexie.

Mozza gick tyvärr tom så får se om jag parar om henne senare när jag har sett vad Xíexie får.

Marsvinens burar är äntligen helt klara med hagar och ramper och de älskar dem 😀

25/8 I lördags var det utställning i Landskrona. Jag funderade på att stanna hemma för det var så mycket som strulade under förberedelserna men tänkte att även om det inte alls går bra så är det kul att komma iväg och träffa alla. Det blev inte bara en trevlig dag med riktigt trevligt sällskap, extra tack till Hillevi och Marianne, och massa prat utan det slutade även med att Dovv blev Multi GuldPet och BIS pet 1, Xíexie blev BIS pet 3 och Ai blev Multi GuldKlippt och Bästa klippta 2 :-D Jag hade redan bestämt att detta skulle bli Dovvs sista utställning så hon slutade verkligen med flaggan i topp :-D

Whomp har även gjort ett ultraljud på sin blåsa och det visade sig att det är inte blåsan som är förtjockad som vi trodde utan han har en böld eller tumör i anslutning till blåsan :'( Han visar dock inget obehag och knölen har inte vuxit utan haft samma storlek hela tiden så jag kommer inte att låta operera honom om det inte blir absolut nödvändigt pga riskerna med en bukoperation på marsvin. Så nu blir det till att hålla lite extra koll på honom ifall han skulle börja få besvär av den.

17/8 Här har varit kaos. Håller på att bygga nya burar och det har gått allt annat än bra. Jag fattar inte hur allt har kunnat gå så jäkla fel! Typ allt är felmätt trots att jag har mätt flera gånger innan jag ha byggt och använt vattenpass >< Nu har jag dock förhoppningsvis kommit på hur jag ska fixa till det.

Whomp har varit hos veterinären flera gånger. Hans urinblåsa är alldeles hård och ingen vet varför. Han har gått först 10dagar på metacam och sedan 14dagar på bactrim utan resultat och vid sista urinprovet hittades även resistenta bakterier. Nästa steg är ett ultraljud för att försöka få svar på varför blåsan är så hård. Den är så hård att det gick inte ens att sticka honom för att få ett urinprov.

Nästa helg är det dags för utställning igen så tänkte börja lite smått med förberedelserna idag.

Mozza sitter med Ai över dagen och det paras för fullt :-D Fast stackars Ai vill pussas och gosa men det vill inte Mozza veta av. Pang på ska det vara och så fort Ai visar intresse för minsta lilla annat än hennes bakdel så får han ett nafs och bakdelen upptryckt i ansiktet XD

Jag letar även efter en till hona då jag gärna vill ha i alla fall en kull med renrasiga ungar.
Honan jag letar efter ska vara, eller bära på, pink eyed eller grey och choklad (beige, carob), gärna med röda fläckar eller helrött. Hon ska vara mycket trevlig med cobby kropp och vara satinfri i minst två led. Gärna med bra päls och typ med fokus på öron och mjuka tassar och fri från rumpvirvlar.

30/7 I helgen var det dubbelutställning i Brändåsen. Det var jag, Hillevi, mina sex marsvin, hennes Bubble och två medpassagerare som gav oss iväg i fredags och på måndagen när vi åkte hem hade vi tre små sötnosar som extra resesällskap. Vi bodde hos min bror som bor ca 3-4mil från utställningen och det var en mycket trevlig helg :-D Vi gav oss av vid 12 på fredagen och tog det lugnt på vägen och rastade och luftade marsvin med jämna mellanrum och var hemma igen på måndagskvällen. Det blev en hel del nyfikna blickar och frågor både dit och hem, alltid roligt när folk kommer fram och frågar om mina älskade grisar <3 På vägen hem hade vi även lilla skinnytjejen Lara Croft, lita på att hon fick mycket uppmärksamhet ^^
Det var så roligt att hälsa på hos bror igen! Har inte varit där på två år så det var verkligen dags.
Utställningen gick jättebra! På lördagen fick Chache, Yokan, Ai och Xíexie silverkort, Yokan och Ai blev Multi GuldPet och Ai blev BIS 4 och Chache BIS 3 😀. På söndagen fick åter igen Chache, Yokan, Ai och Xíexie silverkort och Chache blev öven Multi GuldPet och BIS 1 . Dock tycker jag inte att Chache borde ha blivit BIS 1 då hon är för tjock men blev ju naturligtvis överlycklig ändå 😀. Det blev också en massa marsvinssnack och så kul att träffa både gamla och nya bekantskaper!

17/6 I lördags var vi på utställning i Landskrona. Det gick inte så bra. Mozza fick stanna hemma och både Yokan och Ai missade sina multititlar, Ai behövde ett silverkort i klippt och Yokan ett i pet. Ai fick ett silverkort i pet och en BIS 5 placering så nu behöver han ett silverkort och en placering till för att bli Multiguldpet. Nu är Ai nerklippt inför sommaren så det lär dröja innan han blir Multiguldklippt men han tyckte att det var så varmt att jag inte hade hjärta att hålla honom i päls.

Ska skriva in lördagens resultat på utställningsfliken i dagarna också.

Xíexie har skrivit ett inlägg på kåserisidan.

29/5 Nu har jag slarvat med dagboken igen -.-
Vi har förlorat lilla Sanna
Kazaa har åkt hem och eftersom Xíexie inte blev dräktig så fick jag låna en annan hane, Cavy Cats Purple Rain. Han var här en månad och åkte hem i lördags. Jag hoppas att Xíexie har hunnit bli dräktig men om hon inte är det så kommer jag inte försöka mer för då är det nog helt enkelt inte meningen att hon ska få några bebisar.
Vi har varit på ett gäng utställningar och resultaten finns under fliken som heter Utställningar.
Jag håller på att uppdatera marsvinens presentationer så det är lite rörigt just nu men jag tror att det blir riktigt bra när det är färdigt.

7/3 Nu börjar det närma sig till nästa utställning där det även är KM. Har anmält Dovv, Whomp (hans första utställning), Chache, Yokan, Ai och Mozza. Alla i pet och pet KM och Ai i klippt och Mozza i ost.


Ska försöka få tummen ur och fixa till hemsidan. Har många idéer på hur jag vill ha det så ska försöka ta en sak i taget. Har äntligen lagt in en presentation av Mozza! Jag har börjat med en utställningssida men kom inte så långt då datorn gick i strejk men ska fortsätta på den när motiviationen kommer igång igen. Jag funderar även på att lägga in en rassida och en lista med teckningar på färgsidan. Funderar även på att lägga in en kåserisida där marsvinen får berätta lite om sin dag.
Jag ska även ta tag i länksidan så om någon vill ha in sin länk så skicka gärna ett mail till
lyans-marsvin@hotmail.com

22/1 Lördagens utställning gick väldigt bra 😀 Både Yokan, Ai, Xíexie och Mozza fick silverkort i pet och Yokan blev BIS 1  och Xíexie BIS 3. Yokan fick också hederspris för Coolast kille och Mozza fick för Domarens favorit. Ai fick även silverkort i klippt och kom trea men det var bara två officiella placeringar.

På kvällen så klippte jag ner Xíexie (vad konstig hon ser ut nerklippt! Hon har aldrig varit det) och satte henne med Kazaa. Idag så ser det ut som att hon brunstar så nu håller jag tummarna för att det blir en lyckad parning!

15/1 Såg att jag hade missat att lägga in Yohnny och Yokan stamtavla så den finns inne nu 🙂

14/1 Nu får det verkligen vara dags för en ny uppdatering!

Här har hänt en hel del.

Yohnny har flyttat till ett underbart hem med två vackra flickor.

Här har även flyttat in två nya små grisar. Först är Isolde's Mozza, en jättesöt lilac/saffron ridgeback rex och sedan är det Nightmare's Kazaa, en saffron/white coronethane som jag har fått låna för att para med Xíexie.

Kan inte fatta att min lilla bebis är tillräckligt gammal för att bli mamma! Det kommer nog bara att bli coronet men finns en viss möjlighet för sheltie, texel och merino också. Färgmässigt blir det nog inte heller några större överraskningar. Mest troligt är black/golden/white och lilac/golden/white.

Det var egentligen inte meningen att jag skulle köpa in fler djur men Mozza kunde jag bara inte motstå! Här var så tomt utan en rex sedanRufsi gick bort och det var första gången jag var rexlös sedan 2004. Mozza blev jag kär i redanförsta gången jag såg henne och när jag fick chansen att köpa henne kunde jag inte låta bli Hon är helt bedårandesöt, väldigt trevligt och busigt temperament, unikt utseende och hon bär på massaroligt tex choklad och 50% chans på långhår. Jag vetinte ännu om jag kommer att ta en kull på henne men det lutar åt att hon kommer paras med Ai när hon är tillräckligt stor.

3/12 I lördags var det årets sista utställning och jag måste säga att jag är oerhört nöjd!
Xíexie lyckades bli Bästa klippta med 91p  Hon mötte fem andra snygga långhår. Hon fick även ett silverkort i pet men ingen placering. Ai och Dovv fick silverkort och Ai blev BIS 2 och Dovv BIS 3  Yokan fick ett hederpris för att det var så hård konkurrens i hans klass och lilla Chache som blivit så bortskämd med silverkort, rosetter och placeringar fick ingenting 🤨

Med mig hade jag även Jai och Yohnny då jag funderar på att sälja dem men jag vågade inte ha dem framme vid försäljningsbordet för Jai kom på hur man öppnade transporten så han rymde hela tiden. Fick göra en hage av transportburarna och så fick han hoppa ut och in som han ville och det tyckte han var jättekul! Han är en sådan underbar busgris min vackra Jai <3

Och så träffade jag Sandra, Emilia, Marianne och alla andra trevliga människor!Och så dåliga nyheter. Min älskade Elsa är död  Min finaste, underbaraste, goaste lilla tant  Så fruktansvärt tomt

9/10 I lördags var det dubbelutställning i Landskrona. Ena petutställningen gick verkligen inte alls bra, endast Chache fick ett silverkort och ingen placering i finalen. I den andra så fick Dovv, Chache och Ai silverkort och i finalen blev Ai trea, Yokan femma (trots avsaknad av silverkort, han blev 2/3 i sin klass) och Chache blev sjua. Dovv blev även guldpet :-D
I klippt så gick det jättebra för Inari som fick 90p, silverkort och blev bästa klippta 3/9. För Ai och Xíexie gick det inte så bra.

Hade jätteroligt (förutom efter att det gått så dåligt i första finalen, då var jaf ledsen/sur ett tag, dålig förlorare :-/) och träffade både gamla och nya trevliga marsvinsmänniskor! Extra tack till Hillevi och Marianne för en trevlig dag och grattis till Hillevi för hennes Bubble blev bästa klippta 1 :-D

Har lagt in resultaten på marsvinens sidor.

29/9 Har lagt in nya foton på Inari, Spike och Jai.

Spike är verkligen hemsk att fota! Han sitter inte still en millisekund och det slutar alltid med att jag skiter i det för vi blir lika förbannade bägge två. Jag fick dock några på honom nu som var riktigt bra så det lär dröja innan jag giter gå igenom den pärsen igen!

25/9 Har gått igenom gänget och vägt och haft mig. Kan konstatera att mitt hö är rena dynamiten för hjälp vad de har gått upp i vikt flera av dem! Yohnny toppar listan med sina 1346g! Även den ständige lillebrodern Yokan har gått upp massor och ligger på 1300g 😮 Han har alltid varit så liten och tanig, lååååång och smal, men efter kastreringen så har han tagit sig rejält. Chache har gått förbi knubbigstadiet och ligger nu på fettostadiet så måste på något sätt få henne att gå ner i vikt

17/9

I söndags kväll hittade jag min älskade Betty död i buren :'( Så svårt att förstå att min tant inte finns mer, ingen liten krusig nos som tittar ut genom fönstret på sitt favorithus och tigger godis.

Bettys död är slutet på en fas i mitt liv. Nu är alla mina ursprungliga marsvin i himmeln och kvar är bara "de nya".

I 6,5år har hon följt mig. Genom problem, sorg och självmordsförsök. Hon har följt mig hela vägen från katastrof till den jag är nu, på väg till ett tillfrisknande. Alltid funnits där som ett fridfullt litet älskat väsen. Så otroligt snäll och fredlig.

Jag saknar dig Betty! 070303-130915

10/9 Nu är det snart dags för utställning igen :-D Längtar! Har börjat lite smått med förberedelserna redan. Som det ser ut nu så kommer Chache, Yokan, Inari, Ai och Xíexie att följa med. Alla i pet och Inari, Ai och Xíexie också i klippt. Ska bli väldigt spännande att se hur det går. Ai har ju redan bevisat att han är riktigt fin. Xíexie har utvecklats väldigt långsamt men om hon håller sig som hon ser ut nu så kan det gå bra för henne också. Problemet blir att hålla henne vit och fin i släpet, hon accepterar inte att rullas och hon är en riktig kissegris så kommer bli väldigt spännande att hålla henne ren. Inaris päls är underbar, den varken tovar eller blir skitig trots att den är jättelång, hans problem är att han har typ noll lugg. Hade han varit en texel så hade han varit skitsnygg men är man en alpaca så är det en fördel om man ser ut som en alpaca också :-P

2/9 Igår firade mina små bebisar sin första födelsedag! Kan inte fatta att mina små gryn har blivit vuxna 😘 Pojkarna väger drygt 1200g och lillasyster Xíexie ligger på dryga kilot.

Igår skulle även Nellie ha fyllt år. Fem år hade hon varit idag om hon hade funnits kvar hos oss. Det känns både konstigt och skönt att inte ha någon satin längre. Konstigt för att jag inte har varit utan satin sedan 2007, men skönt för att nu slipper jag oroa mig för att de ska få ont. Nellie hade så fruktansvärt ont innan vi kom iväg till veterinären 😥 Hade som tur väl är metacam hemma som hon fick. Det gick så fort! Från att ha varit precis som vanligt till att bli lite tillbakadragen ett par dagar och när jag tog upp henne skrek hon i panik  Fick tid hos vet. redan dagen efter som tur väl är! Först blev hon röntgad och sedan fick hon somna in i min famn. Hon låg helt stilla och avslappnad i min famn hela tiden hos vet. Som att hon visste vad som väntade och var redo att lämna jordelivet. Min fina Nellie

28/8 Får väl se till att få tummen ur och uppdatera lite!

Här har hänt massor, rätt självklart eftersom det har gått ett halvår sedan jag uppdaterade 😮

Tyvärr har flera marsvin lämnat oss. Både Honey, Rufsi och Nellie  Sov gott mina älsklingar 

Marsvinens sidor är uppdaterade.

Alla tre kastratpojkarna är kvar och har fått varsin egen flickflock.

Utställningsresultaten under denna perioden har varit helt otroligt bra och mina fina älsklingar har fått silverkort, guldpettitlar och fina placeringar på både SM och andra utställningar  Resultaten finns på marsvinens egna sidor.

Jag ska försöka se till att uppdatera lite oftare!

23/3 Här har hänt massor men jag har inte orkat uppdatera då jag har mått väldigt dåligt. Både Lilly och Essie har lämnat oss  Ellen och Vida har flyttat och Rosa flyttar imorgon. Yohnny, Yokan och Spike är kastrerade och Yohnny och Yokan letar nya hem där de kan få flickvänner.

Ska försöka uppdatera hela hemsidan när jag orkar.

Lilly har haft flera urinstenar som har gått att massera ut men så fick hon en jättestor och eftersom hon hade haft så många och var så pass gammal så ville jag inte låta henne gå igenom en operation. Jag vågade heller inte låta henne bara vara för om stenen hade gått ut i urinröret så hade det tagit tvärstopp. Så hon fick somna in

Lillys minnestråd

Essie låg död i buren i förrgår  Jag hade misstänkt ett tag att hon inte hade så långt kvar då hon blivit väldigt skruttig på kort tid. Fast hon dog snabbt och nog lycklig för hon låg i höhögen med ett halvtuggat höstrå i munnen. Troligen så la hennes hjärta bara av.

Essies minnestråd

Sov gott mina fina tanter <3


Alla pojkarna mår bra och läker som de ska 🙂


Det har också varit utställning i Landskrona och gud vad roligt vi hade! Vill tacka Sandra, Emilia, Ingrid, Hillevi och alla andra för en underbar dag!
Ai fick 87p i ras, två silverkort och en pet BIS-2  Xíexie fick bra kritik men kom bara 3/5 i bägge utställningarna (pet). Ellen fick två silverkort, blev guldpet och en pet BIS-5! Chache fick ett silverkort och en pet BIS-4!
Ellen och Vida flyttade hem till Anna där de verkar trivas alldeles förträffligt!

6/1 Den 28/12 hittade jag Rema död i buren  Fattar inte vad som kan ha hänt. Min fina flicka

Sov gott min vackra älskling. Guldpet Lyans Remarkeble 081016-121228

Hennes minnestråd hittar ni här

25/11 Då var årets sista utställning över och jag är mer än nöjd! Jag hade Xíexie, Jai, Chache, Yohnny, Vida, Rema och Honey med mig och Jai, Chache, Yohnny, Rema och Honey fick silverkort. Xíexie kom femma i pet juniorfinalen, Jai kom tvåa. Chache kom fyra i pet seniorfinalen, Yohnny trea och Rema tvåa. Chache och Yohnny blev guldpet. Rema blev även årets pet inom sydväst

Honey gjorde klart för mig att han ville att detta var hans sista utställning. Han protesterade under förberedelserna och på utställningen ville han helst sitta i transporten, innan har han älskat att visa upp sig. Han fyller fem år i december så nu får han gå hemma som pensionär 🙂

8/10 I lördags var det dubbelutställning i Landskrona. Blev inte riktigt som planerat eftersom jag har mått väldigt dåligt sista tiden så valde jag att lämna Ellen, Vida, Yohnny och Jai hemma.

Rema fick silverkort i bägge utställningarna och blev BIS 3 i den ena. Hon har nu jobbat ihop fem silverkort på fem utställningar och fyra utställningsdagar :-D Nästa utställning går hon i tantklassen! Hon är ju fortfarande min lilla bebis ju :-P

Chache blev 2/4 i ena klassen och fick silverkort, i den andra blev hon 3/4 och i bägge blev hon slagen av Silvia (igen >< XD). Chache vann över Silvia förra gången men eftersom Chache tyvärr har blivit väldigt tjock så tappar hon en del poäng på det.

Honey fick silverkort i den ena klassen men i den andra fick han inget trots att han var ensam i klassen :-( Han fick även två hederspris för Bästa rosa pet XD Jag badade alla i virkon innan utställningen och Honey tog färg av det! Efter mycket gnugg med vitschampo så fick jag iallafall ner honom till babyrosa istället för chockrosa XD Blev många glada skratt och skämt om honom ^^ På hans bedömningssedlar står det på hud & päls "Ren och fin... och rosa ;-)" och "Ren och rosa =)". Under övrigt fick han kommentaren "Skimrar i vackert rosa =)" Hahaha


Angående bebisar som börjar bli tanter. Gud, vad det känns konstigt här hemma just nu! Har ett generationsbyte på gång och Dovv som länge var yngst är nu bara nionde yngst och dessutom mamma :-O Mina små 2008or har nästan alla fyllt fyra år och trots att de därfär är över två år äldre än Whomp så känns han äldre eftersom han inte är född här och kom hit som vuxen.

Jag har nu tre stycken födda 2006, tre stycken födda 2007, sju stycken födda 2008, tre födda 2010, fem födda 2011 och tre födda 2012 (kommer ev. snart bli fem ;-)). Tanken är att antalet kommer öka med tre om året och om man räknar att de kommer bli ungefär sju år så kommer det bli ca 20-25 marsvin. Senaste året har jag köpt/kommer köpa in väldigt många djur för att komma igång med aveln. Tyvärr kan ingen av honorna avlas på så därför behöver jag köpa in en eller två honor till. Sedan ska det inte behövas köpa in djur på flera år.

28/9 Tyvärr lämnade Maily oss väldigt plötsligt för två dagar sedan  På tisdagen var hon som vanligt. På onsdagseftermiddagen när jag lyfte upp henne så kändes hon hängig. Hon blev mycket snabbt sämre och somnade in efter bara en halvtimme  

Det känns fruktansvärt att mista henne så chockartat och till synes utan anledning men jag får trösta mig med att hon inte behövde lida och att hon levde ett bra liv sina 5,5år. Jag fick åtminstone krama henne en sista gång.

Hon ligger begravd bredvid sitt barnbarnsbarn Aitlin.

Hennes minnestråd


Mailys barnbarnbarnsbarn finns här hemma i form av Dovvs bebisar som växer så det knakar! Både Jai och Ai har passerat 300g och de fyller fyra veckor imorgon. Xíexie är mindre men hon är också snart uppe i 300g.

Efter mycket funderande har jag till slut bestämt mig för att behålla Ai. Han har bäst päls, trevligast temperament och rätt teckning. Att han är så lik Maily gör inte saken sämre. Han flyttade in till Whomp, Spike och Inari idag. Än så länge går allt bra och utan tjafs :-)

Xíexie är ett litet monster! Hon är så extremt bedårande söt på alla sätt och vis men vilken busunge! Hon är extremt framåt, energisk och nyfiken och vet precis vad hon vill (vilket inte brukar vara det jag vill :-P) Det ska bli spännande att se vad det blir av henne.

Jai är riktigt rejäl och har hela tiden varit störst av alla. Han är väldigt nyfiken och allt ska smakas på (men han är så försiktig ändå). Han kommer bli en väldigt rolig kamrat för den som köper honom och jag tror att han kommer göra succé i petringen!


Jag fick också ett mycket positivt mail från hon som berättade om kalk/uv-ljusbehandlingen på satiner. Hennes lilla Wilma har nu helt kunnat sluta med smärtstillande och av sjukdomen märks ingenting!! Visst är det underbart!!!

3/9 Min vackra, älskade Aitlin är död  Hon började må dåligt med mycket förvärkar och ville inte äta några dagar innan förlossningen. När väl ungarna kom, den 29/8, så orkade hon inte packa upp dem. När jag hittade henne på morgonen blödde hon mycket och mådde väldigt dåligt. Efter fyra dagars kämpande orkade hon inte mer så i förmiddags åkte vi till vet. så hon fick somna in

Följ hennes kamp
Första tråden
En ängel till låns - hennes minnestråd

                              Xaitlin  100723 - 120903 Du är djupt saknad


Positivt är att igår födde Dovv tre stora, friska bebisar 😀 En tjej och två killar.

Dovv och bebisarnas tråd

17/8 Blir så irriterad på mig själv som är så extremt slö på att uppdatera! 

Här har verkligen hänt massor, både bra och dåligt.


I lördags var det utställning i Växjö och trots att jag fick stryka Lisen (hon hade tunnat ur) och Honey blev stoppad i inchecken så är jag nöjd med resultatet. Både Ellen, Chache och Yohnny fick silverkort, Chache kom trea i petfinalen och Yohnny kom etta  Chache mötte Silvia igen (hon som vann sist) och denna gången var det ännu jämnare! Det var samma domare som i Landskrona men denna gången fick vi vara med när det avgjordes om vem som vann. Det var verkligen extremt jämnt så vi skojade om att de får vinna varannan gång


Anledningen till att Honey blev stoppad var att han har en kal fläck på ryggen. Jag har inte sett den innan utställningen utan den upptäcktes då i inchecken. Den ser väldigt konstig ut, ser inte alls ut som ringorm utan mer som ett ärr men jag tycker att jag skulle ha märkt om han hade haft ett sår. Det har nu gått nästan en vecka och den ser fortfarande exakt likadan ut så får se hur den utvecklas.Både dovv och Aitlin är dräktiga :-D Aitlin är extremt stor så jag tror på minst fyra ungar! Dovv är mer normalstor och jag kan känna två ungar, misstänker att det kanske kan ligga en tredje gömd i mitten. Jag har även fått reda på att Whomp bär på choklad så det är 50% chans på choklad och god chans på pe 🙂 Hoppas på en hel hög med beigea honor men får säkert en hel hög med black och goldenagouti hanar ><Den dåliga nyheten är att jag har fått reda på att Chache är satinbärare  Jag kollade bara hennes svenska stam för jag trodde naturligtvis att den skulle stämma. Hon hade satin i tredje led så jag tvekade en del på det men hon var så fin i övrigt att jag bestämde mig för att köpa henne iallafall. En dag när jag hade tråkigt gick jag igenom hennes tjeckiska stam och där stod pappan som satin! Tog kontakt med uppfödaren och hon bekräftade att pappan var satin 😥 Säljaren menar på att h*n inte hade en aning om detta trots att h*n själv skrev den svenska stamtavlan. För mig (och flera jag känner) känns det väldigt osannolikt att man ska kunna missa något så viktigt men säljaren håller fast vid att h*n inte visste så jag får väl tro på det.

Det känns väldigt jobbigt att ha ännu en satinbärare, speciellt som Chache har så många bra sidor som jag vill ha in i min avel! Hon har underbart temperament, perfekt liten cobbykropp och otroligt vackra ögon. Bra temperament har jag redan på mina men det kan man knappast få för mycket av! Bra kropp behövs eftersom mina är ganska långa och lite päronformade, Chache har dessutom perfekt storlek för mig, 1090g i superhull! Uttrycksfulla, stora ögon behövs också då alla utom Whomp har något små ögon. Men men, onödigt att drömma när jag ändå inte kan använda henne.

Jag ångrar dock inte att jag köpte henne för hon är så underbar!

24/7 I lördags var det utställning i Landskrona. Gick egentligen bra men jag är van vid att det går kanon så lite besviken är jag trots att Honey blev Guldpet och BIS 5 och Lisen fick silverkort. Både Chache och Ellen blev tvåa och slagna med en hårsmån, Ellen fattades lite massa så hon vet jag varför hon blev slagen men Chache har jag ingen aning om varför, blir lite irriterad på domare som inte förklarar varför när det är så jämnt.
Både Chache och Ellen uppförde sig som att de aldrig hade gjort något annat än blivit utställda trots att det var första gången. Chache verkligen sträckte på sig och verkade trivas alldeles förträffligt 🙂.

Har även anmält till Växjö och det blir samma gäng, Honey, Lisen, Ellen, Chache, Yohnny och Inari

Välkommen Whomp!

23/6 Förra veckan var jag och hämtade en riktigt underbar kille! Nightmare´s Whomp är en dösnygg och jättetrevlig lilac/white coronet. Jag skulle egentligen inte ha fler hanar men Whomp har jag följt ända sedan han föddes och när jag fick chansen att köpa honom kunde jag bara inte säga nej!

Whomp sitter nu med Dovv och Aitlin och jag hoppas på snygga, trevliga bebisar om knappt tre månader 😀

Egentligen skulle Dovv och Aitlin sättas med Spike men eftersom han kommer bra överens med Inari och att han inte är pe så får de sitta med Whomp nu och sätts ev. med Spike nästa år istället. Spike är ju heller inte mer än dryga halvåret och jag vill helst att hanarna är minst ett år innan de paras.

30/5 Skrev en lång text men allt försvann pga mitt sega internet 😠

Jag fick ett mail från en tjej (rätt längesedan nu, är rejält slö på uppdateringarna) om att man i USA hade börjat behandla satiner med UV-ljus och mjölksyrad kalk med gott resultat. Hon har gjort det med sin satin och nu när satinen är behandlad ett bra tag så har sjukdomen inte bara stannat upp utan skelettet har även börjat återbildas  Jag låter Nellie sola flera timmar i veckan för att se om det kanske kan skjuta upp sjukdomen. Tyvärr går det inte att få någon ordentlig statistik på om det funkar med bara en individ så om någon annan vill prova att sola sina satiner får ni gärna höra av er om hur det går!Lilly har varit dålig några dagar med rossel och bakdelsförlamning men hon blir bättre och bättre och jag har goda förhoppningar om att hon fixar detta 🙂 Vet inte vad förlamningen beror på en hon får massor av c-vitamin ifall det är pga c-vitaminbrist (men fråga mig inte hur hon har lyckats få det i så fall :-/)

Jag har fått massor av fina bilder till min genetiksida men eftersom jag inte vet hur jag ska kunna lägga upp det bra kommer det nog dröja innan jag får in dem.

19/5 Kom på att jag har ju glömt att uppdatera från sista utställningen 😮 

Rema kan nu titulera sig Guldpet, på endast tre utställningar . Även Yohnny och Honey tog vars ett silverkortm men blev inte placerade i finalen.

Det följde även med en liten ny tös hem, en grey sheltiehona som är hur cool och trevlig som helst. Hon heter Trumpeta Garnet men kallas Chache, hon har fått en egen presentationssida

24/3 Har lagt in mycket nytt under färggenetik

11/2 Som vanligt är jag helseg på att uppdatera. Mitt internet och hemsidan kommer inte överens plus att jag uppdaterar det mesta på facebook och marsvin.ifokus

Tyvärr fick min vackra Vivi somna in i onsdags  Hon har haft ont i sitt vänstra knä under lång tid. Det började i höstas men gick över, för en månad sedan kom det tillbaka och trots burvila blev hon inte bättre. Hon blev röntgad två gånger med två veckor mellanrum och hon hade fått förändringar i knäet, troligen början på artros så hon fick somna in direkt.

Sov gott älskade Vivi


Den 3/3 var det utställning i Landskrona och jag ställde Honey, Rema, Dovv och Spike. Det gick inte så jättebra men Rema fick sitt andra silverkort och lyckades knipa 24poäng på kroppen 😀 Spike fick bra kritik på ras men jag glömde ta med bedömningssedlarna hem så poängen dröjer till nästa utställning.

Det följde även med en liten alpacabebbe hem, Bamiras Colourful Question *Inari*. Vi vet inte vad han har för färg, det troligaste är chocolate zobel men han har även 50% chans på grey pgp. Vilken färg han än har så passar han bra i min avel eftersom han är pe-bärare (mamma är lilac). Han har fått en presentationssida.

2/2 I söndags flyttade det hit en ny liten gris. En liten chocolate/white sheltiekille från Lillhagas. Spike är 2 månader gammal och meningen är att han ska ställas ut och sedan bli avelshane. En presentationssida till honom är på gång

27/1 Såg ju att jag hade glömt att ändra datumen så det såg ut som att jag inte hade uppdaterat sedan i somras 😮 Ja, uppdaterat har jag, och mycket också så bara att klicka runt 🙂

Vi var iväg på årets första utställning i Landskrona. Hade med mig 5st, Dovv, Vida, Rema, Lisen och Honey. Jag är mer än nöjd för alla utom Lisen fick silverkort (Lisen blev slagen av Rema eftersom jag hade råkat anmäla dem så de möttes) och Vida kom 6:a, Dovv 3:a och Honey 1:a i pet . Skitnöjd och jätteglad matte 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS