Satinsjukan

Vad är satin

Satin är ett hårlag som ger pälsen en metallisk glans. Det finns inom alla raser och hårlag i större eller mindre omfattning, även petmarsvin kan vara satin. Dock är det vanligare inom vissa linjer och raser, hos korthår är det tex vanligt hos goldens (self, crested, roan mfl), hos långhår har jag märkt att pe (pink eyed) och satin ofta går hand i hand, inte för att färgerna på något sätt hör ihop med satin genetiskt , utan för att man avlat in satin från många håll inom just de färgerna.

Det har funnits 3 godkända satinraser och det var satin, satincrested och satinsheltie. Att det finns en ras som heter rätt och slätt satin kan vara väldigt förvirrande eftersom även hårlaget heter satin, därför brukar man alltid skriva satin+ vilken ras på alla marsvin som inte är själva rasen satin, tex satinrex, satincoronet, satinpet osv. Sedan 2014 får man inte längre registrera eller ställa ut satiner och de raser som har varit godkända har tagits bort ur standarden.
Fífill, satinsheltie

Genetik

Satin beror på en recessiv gen och bägge föräldrarna måste bära på genen för att kunna ge satinungar. Eftersom satin endast syns om marsvinet har två anlag (homozygot) kan man inte se om marsvinet endast är bärare (ett anlag, heterozygot). Enda sättet att veta till 100% är om minst en förälder är satin eller marsvinet gett satinunge. Vissa bärare kan vara mjukare i pälsen men det är inget måste, oftast syns det inte alls förrän det föds en satinunge. Eftersom anlaget är recessivt kan det följa med i oändligt många generationer innan det ger sig till känna.
Två satin golden som föddes i en kull där det inte "skulle" komma satin. Foto: RosaMarsvin

Nedärvning

Satin-satin = 100% satin
Satin-bärare = 50% satin, 50% bärare
Satin-satinfri = 100% bärare
Bärare-bärare = 25% satinfritt, 25% satin, 50% bärare
Bärare-satinfri = 50% bärare, 50% satinfritt
Satinfri-satinfri = 100% satinfritt
Dessa uträkningar är endast statistik som stämmer i teorin, i praktiken är det slumpen som avgör vilket ungarna blir, man kan alltså få 100% satin efter bärare-bärare likväl som 100% satinfritt, förutom vid satin-satin, satin-satinfri och satinfri-satinfri som är garanterade resultat.
Wallhamras E de Satin, satinabessinier. Inget satin i stamtavlan men *Sessans* födelse bekräftar att både hennes mor och far var bärare. Foto: Arinah

Sjukdomen

Man vet inte vad satinsjukan beror på men forskning visar att i princip alla satiner drabbas, det är bara en frågan om när sjukdomen bryter ut, jag vet flera marsvin som fått avlivas redan vid 6-7månader men det finns även marsvin som dör av ålder innan sjukdomen bryter ut även om det är ovanligt. Min personliga erfarenhet är att den vanligast bryter ut vid 2-3års ålder.

Vad som händer är att skelettet urkalkas, luckras upp och benmärgen försvinner. Skelettet blir skört och kroppen svarar med att bilda nytt ben i och runt lederna, eftersom det nya benet lätt går sönder kommer det att ligga lösa benbitar inne i lederna och skava. Efterhand som märgen försvinner minskar blodproduktionen och immunförsvaret försämras. Marsvinet kan också få frakturer utan att någon olycka skett, skelettet är så skört att det går sönder av sig själv, det bildas inget nytt ben och skadan läker aldrig.

Satinsjukan påminner mycket om en sjukdom som drabbar människor, Pagets sjukdom.

Även vanliga marsvin kan drabbas men det är extremt ovanligt. Det finns ingen forskning som visar om bärare drabbas oftare än vanliga marsvin men det enda fallet jag vet som bekräftats (genom röntgen)att det verkligen rörde sig om samma sjukdom var en bärare.
JumJums Fairlane, pe golden. Visade tidigt tecken på satinsjukan och avlivades vid 8månaders ålder. 3 månader på bilden och redan öm i bakdelen Foto: Ulle Wretfors/SMF 337 JumJums

Diagnostisering

Antingen genom blodprov där man mäter värdena av ALP (leverenzym) och kalcium, förhöjt ALP och minskat kalcium visar på sjukdom, eller genom röntgen.

Blodprov tar man antingen med kanyl i benet eller genom klipp i pulpan, Eftersom den veterinär jag varit hos när jag hade satiner inte hade möjlighet att sticka så klippte vi i pulpan. Det gör ont ett tag men går fort över.


Jag har märkt att om man stretchar marsvinen kan man upptäcka smärta på ett tidigt stadie, det är dock viktigt att man vet hur ens marsvin reagerar då vissa marsvin skriker även om det inte gör ont, lättast är att varje vecka klämma igenom marsvinet, då märker man fort minsta förändring från det normala.
Känner man sitt marsvin väl så kan man oftast också se tidiga tecken på sjukdom genom att de ändrar beteende.
Nellie visar att hon inte var avslappnad under stretchingen

Behandling

Det var en tjej som tog kontakt med mig och berättade om att man i USA har börjat att behandla sjuka satiner med UV-ljus och mjölksyrad kalk. Hon behandlar även sin egen satin och resultaten är lovande. I vissa fall har det till och med börjat återbildas ben!

Det är viktigt att behandlingen sätts in så fort det bara går eftersom de skador som redan har bildats inte går tillbaka och utan smärtstillande kommer de skadorna fortfarande göra ont. Det är även viktigt att det är just mjölksyrad kalk, vanlig kalk funkar tydligen inte.

Jag har tyvärr ingen erfarenhet av denna behandling.


Sjukdomen är extremt smärtsam och det finns ingen behandling, det enda man kan göra när marsvinet börjar visa symptom och om man inte vill prova behandlingen ovan är att så fort som möjligt avliva för att förkorta lidandet. På den holländska länken längst ner letar de efter ett botemedel men har ännu inte hittat något vad jag känner till.

Marsvin är bytesdjur och döljer in i det längsta att de har ont så när man märker symtom har de redan rejält ont, dock kan det gå väldigt fort så även om marsvinet visar kraftig smärta behöver det inte ha haft ont någon längre tid då sjukdomen kan spridas mycket fort.

Det verkar även finnas en variant som kommer i skov där marsvinet blir lite sämre för varje skov men mår bättre mellan skoven. Jag har haft ett sådant marsvin, Magic, och har hört om ett par till. Denna varianten är mycket svårare eftersom de mår relativt bra mellan skoven. När jag hade Magic visste jag knappt något om sjukdomen och han blev aldrig testad, jag vet därför inte om det verkligen var satinsjukan han drabbats av men har hört om liknande fall.

Jag har även märkt att stress eventuellt kan göra att sjukdomen bryter ut, vid tex en flytt. Man bör dock inte undvika att utsätta sin unga satin för stress. Ju mer man miljötränar desto tryggare blir de, tex vid veterinärbesök.
Magic

Symtom

Vanliga symtom på sjukdomen är hoppande gång, som en kanin, ibland kan de också gå bredbent och på hela foten istället för på tårna, stel gång med hög rygg, allmän stelhet, att de ofta ligger på sidan när de vilar, för långa tänder och smärta vid tuggning (dreggling), sköra tänder och viktnergång.
Dolph, satin buff. Utvecklade satinsjukan vid 15månaders ålder och försämrades jättefort, avlivades kort där efter. Sättet Dolph ligger på är typiskt för satinsjuka djur. Foto: Luneas

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Calle | Svar 20.02.2018 22.18

Är det inte bättre att ta bort satindjur då det är plågsamma stunder för dem och de är otroligt känsliga i skelettet. Sluta avla på dem det finns andra raser.

Emmy Stenvall 21.02.2018 17.51

Alla som bryr sig om sina djur ser till att de slipper att lida. En satin kan leva ett fullvärdigt liv till sjukdomen bryter ut

Emmy Stenvall 21.02.2018 17.46

Om du läser så ser du att det inte längre är tillåtet att avla på satin och ingen seriös uppfödare avlar på dem utan de gör allt för att för att undvika dem

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS