Färgerna

Färgbeskrivningarna inom citattecken är hur färgerna ska se ut enligt SMFs standard. På marsvin som inte är färgavlade kan färgerna skilja väldigt mycket, oftast åt det ljusare hållet.

Black och chocolate

Både black och chocolate kan få en gråaktig nyans när man inte färgavlar och framför allt chocolate är väldigt sällan så mörk som på rasdjuren.

Black: ”Den svarta färgen skall gå ände in till hårbotten och vara djupt kolsvart. Öron och trampdynor svarta. Ögonfärg: Mörka”

Chocolate: ”Färgen skall vara likt mörk blockchoklad utan att övergå i svart/grå och gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor chokladfärgade. Chocolate är en varm färg. Ögon: Rubinfärgade”

Sepia : Sepia är mer en nyans än en riktig färg. Det är svart som blekts av cream till en gråchokladig nyans. Misstas ofta för mörk choklad eller zobel (trots att zobel endast går med vitt. Färgbeteckningen zobel/cream är inte helt ovanlig men ett marsvin kan inte vara zobel och cream samtidigt). Ibland ser man även beteckningen sepiaagouti, det är en lemonagouti som pga creamanlaget är blaskigt grå i bottenfärgen istället för svart. 

Grey och carob

Grey har en tendens att bli lite varmblaskiga i färgen. Nyansen kan också skilja mellan väldigt ljus och väldigt mörk. Carob (ibland kallas coffee) ser ut som ett mellanting mellan choklad och beige.

Grey och carob har genkoden pgpg men det finns en genkod som räknas som grey och carob men som ofta ger ett mellanting mellan grey/carob och lilac/beige och det är koden pgp. Ofta har de så ljusa ögon att de misstas för pink eyed men ögonen mörknar oftast med åldern. Pälsfärgen brukar vara ljus men jag har också sett extremt mörka pgp. 

Grey: ”Färgen skall vara mörkt blyertsgrå helt utan att vara varm i tonen och gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor mörkt grå. Ögonfärg: Mörkt rubinfärgade”

Carob: Mörkt beige. Ögonfärg: Rubin. En ovanlig och ej godkänd färg.

Lilac och beige

Både lilac och beige kan vara allt från jätteljusa till väldigt mörka. Beige är fortfarande ganska ovanligt i Sverige.

Lilac: ”Färgen skall vara ljust duvgrå utan att övergå i brun ton och gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor rosa/lilac. Lilac är en kall färg. Ögonfärg: Röda”

Beige: ”Färgen skall vara ljust brunbeige och gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor rosa/beige. Beige är en varm färg. Ögonfärg: Röda”

Red och golden

Red och golden är genetiskt samma färg, red är svartbaserad och har avlats för att få mycket mörk nyans medan rasavlade goldens helst ska vara chokladbaserade. På icke färgavlade djur kan färgen variera väldigt mycket och ofta har de så blek underfärg att pälsen ser tvåfärgad ut.

Red: ”Färgen skall vara djup och mörk likt en Irländsk Setters och gå ändå in till hårbotten. Öron och trampdynor mörkt rödbruna till svarta. Färgen får inte likna den hos golden då den i så fall klassas som för ljus. Ögonfärg: Mörka eller rubinfärgade”

Golden: ”Färgen skall vara djupt glödigt rödbrun likt färgen hos en mustig nyponsoppa utan att den upplevs som blek eller övergår i gult. Färgen skall gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor rosa/golden. På DE golden tillåts svag pigmentering. Ögonfärg: Röda = Pink-Eyed, PE. Mörka eller mörkt rubinfärgade = Dark-Eyed, DE”

Cream, lemon, buff och saffron

På djur som inte är färgavlade kan det vara väldigt svårt att se skillnad på cream/lemon och buff/saffron och ofta är det omöjligt utan stam och avkommor. Man vet att marsvinet är cream/lemon om någon av föräldrarna är pew, dew, zobel, silver eller himalaya. Om ett marsvin är golden och har gett någon av färgerna ovan så kan det inte också ge buff. Det är omöjligt att marsvinet är buff/saffron om föräldrar/avkommor har någon av färgerna listade ovan, det spelar ingen roll hur mörk grisen är. På rasdjur ska heller inte buff och saffron ha samma nyans, en buff ska vara matt i färgen medan en saffron ska vara klar, på icke färgavlade djur spelar det ingen roll och förutom ögonen kan de har ungefär samma nyans.

Buff: ”Färgen skall vara matt och mättad gulbrun utan att skifta i aprikos, citron eller beige och gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor rosa/buff. Svag pigmentering tillåts. Ögonfärg: Mörka eller mörkt rubinfärgade”

Saffron: ”Färgen skall vara klart gul som saffransbröd med anstrykning åt citron utan att övergå i cream och gå ända in till hårhotten. Öron och trampdynor rosa/saffron. Ögonfärg: Röda”

Cream: ” Färgen skall vara gräddvanlijsåsfärgad med blek ton och gå ända in till hårbotten. Färgen får inte övergå i gult eller orange. Öron och tassar rosa/cream. Ögonfärg: Rubinfärgade”

Lemon: ” Färgen skall vara gräddvanlijsåsfärgad med blek ton och gå ända in till hårbotten. Färgen får inte övergå i gult eller orange. Öron och tassar rosa/cream. Ögonfärg: Röda”

White

White: ”Färgen skall vara snövit och får ej ha en gulaktig nyans. Öron och trampdynor rosa. Ögonfärg: Röda = Pink-Eyed, PE. Mörkt rubinfärgade = Dark-Eyed, DE”   

Pe white (pew) : Den vanligaste koden för pew i Sverige är chch ee som kan på sätt och vis förklaras som en röd himalaya. Himalaya, chch, bleker rött till vitt och ee bleker svart till rött. Ett sådant marsvin blir helt vitt och kan inte sota. Det finns två andra sätt att få pew och det är när marsvinet är crcr ee pp (baserad på silver) och crch ee pp (baserad på zobel). Dessa två kan sota men eftersom färgen är blekt av P-locus blir sotningen extremt svag (antingen lilac, beige, lilac zobel eller beige zobel)

De white (dew) : På rasdjur är det önskvärt att ha chocolate som grundfärg eftersom de är mindre benägna att sota. Det finns två sätt att få dew, antingen genom silver, crcr ee, eller zobel, crch ee . De som baseras på zobel har ofta ljusare ögon än de som baseras på silver och zobelbaserade föds ofta med ljusa rödaktiga ögon som sedan mörknar till rubin.

Zobel

Zobel: Zobel finns på alla svartgruppsfärger och kommer när marsvinet har genkoden crch . En svart zobel kallas bara zobel, chocolate zobel kallas ofta för brunzobel, sedan finns det grey zobel, carob zobel, lilac zobel och beige zobel. Zobel går endast med vitt eftersom allt rött bleks till vitt. Det är inte helt ovanligt at se färgbeteckningen zobel/cream men det är ofta en sk sepia och inte zobel. Zobel bleker även ögon ett snäpp, från mörka till rubin på svart, från mörkt rubin till rubin/ljus rubin på choklad, från rubin till ljus rubin på grey och carob och på lilac och beige syns det inte eftersom de redan har så ljusa ögon. Ungarna föds ofta väldigt ljusa, svart och choklad misstas ofta för grey, lilac, carob och beige, för att sedan mörkna. Ibland kan man se mörkare skuggningar där himalayateckningen sitter.

Pink eyed white (pew)

 • chch ee

 • crch ee pp

 • crcr ee pp

Dark eyed white (dew)

 • crcr ee

 • crch ee

Cream

 • cdcr ee

 • cdch ee

Lemon

 • cdcr ee pp

 • cdch ee pp

Buff

 • cdcd ee

Saffron

 • cdcd ee pp

Dark eyed golden (de golden)

 • C- ee

Pink eyed golden (pe golden)

 • C- ee pp

Red

 • B- C- ee

Svarta färger :

Black

 • aa B- P-

Chocolate

 • aa bb P-

Grey

 • aa B- pgpg

 • aa B- pgp : Hamnar utseendemässigt ofta mellan grey och lilac

Carob

 • aa bb pgpg

 • aa bb pgp : Hamnar utseendemässigt ofta mellan carob och beige

Lilac

 • aa B- pp

Beige

 • aa bb pp

Zobel

 • crch : Alla svartgruppsfärger blir zobel om de får crch. Förutom på svart zobel som endast heter zobel så lägger man till zobel efter färgnamnet tex beige zobel

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS