Introduktion

Ett marsvin (och alla levande varelser) består av massor av gener. Generna bestämmer allt från utseende till sjukdomar till temperament och massa andra saker. Jag går inte in på hur kromosomer och gener och sådant funkar för det har jag inte tillräckligt med kunskap till utan nöjer mig med det som behövs i färggenetiken.

Anlagen sitter alltid i par, ett från mamma och ett från pappa och varje grupp av anlag har sin egna plats på kromosomen, locus. Hur många anlag som finns i varje locus beror på hur många mutationer som har skett på just den genen.

Dominant och recessiv

Dominanta anlag behöver endast vara heterozygota för att synas och trycker undan recessiva anlag så att de inte syns. Ett dominant anlag kan inte bäras på så som recessiva anlag, däremot kan de döljas ibland men de finns ändå där. En self golden kan tex vara agouti men eftersom det röda döljer svart så syns inte tickningen, men marsvinet är fortfarande agouti.

Recessiva anlag behöver finnas i antingen dubbel uppsättning eller ihop med ett annat recessivt anlag för att synas. Dessa anlag kan bäras på utan att synas i väldigt många generationer

Sedan finns det anlag som är semidominanta, de släpper igenom en del av vissa recessiva anlag.

Det finns även anlag som verkar i två steg, tex roan och dalmation. Ett marsvin som är heterozygot för roan och dalmation får vita hår insprängda i pälsen men marsvin som är homosygota blir kritvita med röda ögon och föds med missbildningar som ofta är dödliga.

Heterozygot och homozygot

Är man heterozygot så har man två anlag som inte är likadana, tex Aa är ett marsvin som är heterozygot för både A och a. Homozygot är när man har två likadana anlag, tex AA.

Fenotyp och genotyp

Fenotypen är det man kan se med ögonen. Man kan se att marsvinet är black/golden men man kan inte se vilka gener marsvinet bär på.

Genotypen är vilka gener marsvinet har

Svartgruppsfärg och rödgruppsfärg

Marsvin kan ha högst tre färger på kroppen, svart, rött och vitt. Svarta färger, svartgruppsfärg, är black, chocolate, grey, carob, lilac och beige. Röda färger, rödgruppsfärg, är red, de golden, pe golden, buff, saffron, cream, lemon och de typer av vitt som beror på röd blekning och inte vitfläcksanlag. Agouti räknas som svartgruppsfärg och bandfärgen (tickningen) är alltid samma röda färg som ev. fläckar. Marsvinet kan endast ha en färg från varje grupp, plus vitt, och därför är tex golden/cream, buffagouti/black, chocolate/beige eller goldenagouti/buff omöjligt. Möjligt är tex black/golden, lilac/lemon och creamagouti/cream/white osv.


Det är väldigt ovanligt men det finns faktiskt marsvin med fler än tre färger, dessa marsvin kallas mosaic. Deras färger beror dock på antingen en mutation eller att de har två olika DNA (två individer i en) och färgen är inte ärftlig.


Det finns flera faktorer som kan lura en till att tro att marsvinet har flera färger än det har, tex lång päls, sotning mm.

Ofta är färgen betydligt blekare under de översta hårtopparna, jag har flera marsvin där topparna är tydligt golden men där underfärgen i princip är cream, men det är toppfärgen som är rätt färg. Mina marsvin är alltså inte golden/cream utan goldens med väldigt taskig underfärg.

På långhår klipps pälsen kontinuerligt och då försvinner de mörkare topparna så man får gå efter färgerna som finns där pälsen är oklippt. Eftersom även agoutitickningen klipps bort kan man luras till att tro att marsvinet är både agouti och enfärgat, tex goldenagouti/black.

Sotning är när röda färger får mörka toppar, det kan nästan se ut som en omvänd agouti om de har mycket sot.

Ytterligare en grej som kan få en att tro att marsvinet har fler färger är när de har fält med mixade färger, tex roan eller brindle.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS