Svartgruppsfärg och rödgruppsfärg
Marsvin kan ha högst tre färger på kroppen, svart, rött och vitt. Svarta färger, svartgruppsfärg, är black, chocolate, grey, carob, lilac och beige. Röda färger, rödgruppsfärg, är red, de golden, pe golden, buff, saffron, cream, lemon och de typer av vitt som beror på röd blekning och inte vitfläcksanlag. Agouti räknas som svartgruppsfärg och bandfärgen (tickningen) är alltid samma röda färg som ev. fläckar. Marsvinet kan endast ha en färg från varje grupp, plus vitt, och därför är tex golden/cream, buffagouti/black, chocolate/beige eller goldenagouti/buff omöjligt. Möjligt är tex black/golden, lilac/lemon och creamagouti/cream/white osv.
Det är väldigt ovanligt men det finns faktiskt marsvin med fler än tre färger, dessa marsvin kallas mosaic. Deras färger beror dock på antingen en mutation eller att de har två olika DNA (två individer i en) och färgen är inte ärftlig.
Det finns flera faktorer som kan lura en till att tro att marsvinet har flera färger än det har, tex lång päls, sotning mm.
Ofta är färgen betydligt blekare under de översta hårtopparna, jag har flera marsvin där topparna är tydligt golden men där underfärgen i princip är cream, men det är toppfärgen som är rätt färg. Mina marsvin är alltså inte golden/cream utan goldens med väldigt taskig underfärg.
På långhår klipps pälsen kontinuerligt och då försvinner de mörkare topparna så man får gå efter färgerna som finns där pälsen är oklippt. Eftersom även agoutitickningen klipps bort kan man luras till att tro att marsvinet är både agouti och enfärgat, tex goldenagouti/black.
Sotning är när röda färger får mörka toppar, det kan nästan se ut som en omvänd agouti om de har mycket sot.
Ytterligare en grej som kan få en att tro att marsvinet har fler färger är när de har fält med mixade färger, tex roan eller brindle.