Dolda anlag

Man brukar säga att ett dominant anlag alltid syns om det finns, men det är en sanning med modifikation. Exempel på dominanta anlag som kan vara dolda är agouti/argente, dalmatiner/roan och california.

 Ett marsvin som har genkoden ee kan vara agouti/argente men teckningen syns inte eftersom ee bleker det svarta till rött. Därför dyker det ofta upp agouti/argente när man parar till exempel self golden med ett marsvin som inte är ee. Detta gäller även tan/fox/otter och solid agouti.

 Dalmatiner och roan kan döljas av många saker. Den vanligaste anledningen är nog om marsvinet är vitt, till exempel de och pe white, himalaya, höggradig vitfläckighet eller att de är så undertecknade att de ser vita ut. Dalmatiner/roan har melerad eller prickig päls men det går inte att se vita prickar i en vit päls. Ofta kan man se på ögonen att ett vitt marsvin är dalmatiner/roan, men långt ifrån alltid. Därför bör man alltid räkna alla vita, himalya och höggradigt vita ungar efter en dalmatiner/roan som dalmatiner/roan.
 En annan sak som kan dölja dalmatiner/roan är skinny. Eftersom en skinny inte har päls på kroppen så kan man bara utgå från hudfärgen och det kan vara väldigt svårt att se ibland, speciellt om marsvinet har ljus grundfärg. Roan är särskilt svårt att se för där blir kroppsfärgen mer enhetlig än hos dalmatiner, som ofta, men långt ifrån alltid, har tydliga prickar. Ofta är de lite flammiga i färgen men är de kraftigt tecknade kan de se helt enfärgade ut. 
 Sedan finns det de marsvinen som är så övertecknade att man inte kan se deras teckning. Detta är mer ovanligt än att de är för vita och därför lurigare eftersom de ser ut som helt vanligt färgade marsvin tills man verkligen letar igenom pälsen och hittar den pyttelilla fläcken med melering som kan vara det enda tecknet de har på att de är dalmatiner/roan. Om ett sådant marsvin dessutom har vita fläckar, så den lilla merlerade fläcken hamnat i ett vitt fält, så kan det vara omöjligt att se. Man kan ibland se på ögonen att de är dalmatiner/roan, men det är inte lika vanligt att det syns på ögonen som det är på dem som är undertecknade.

 California kan döljas av att marsvinet inte har något rött där teckningen sitter. Det går inte att se en svart mask i en svart päls.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS