Avelsmål och vägen dit

Mål

Målet för min avel är trevliga långhår och petdjur i beige, carob, lilac och grey. Även lemon och saffron hade varit kul att få in i framtiden, liksom teckningar som roan, tan, brindle och badger men det ligger troligen långt framåt.

Detta är ett väldigt långsiktigt projekt och det viktigaste är hela tiden att använda friska och trevliga djur även om det kanske gör att jag får låta bli att avla på djur som planerats att avlas på och att det tar längre tid att nå målet.

Eftersom jag också vill hålla kvar släktskapet med mina första marsvin så kommer det att bli en hel del omvägar istället för att bara köpa in nya avelsdjur och nå mitt mål ett par generationer.

Det kommer att födas högst tre kullar om året. Honorna kommer användas så sparsamt som möjligt, helst endast en kull per hona men absolut högst tre kullar.
 
De flesta ungarna stannar här.
Vägen dit
 
Som utgångsläge för min nuvarande avel har jag min egen linje som jag har avlat på sedan mina första marsvin jag köpte när jag flyttade hemifrån. Längs vägen blandades det även in lite annat så jag räknar fyra djur som mina stamdjur och det är Gideon (beige/golden american crested hane, född 2004), Spetan (nonself pet hona, cream/white/black brindle badger, född 2004), Mys (rex hona, chocolate zobel agouti/white född 2005) och Oops Djungel-Hugo (satinmerino, golden/white american crested hane, född 2007). 
 
Under 2007-2009 var mitt mål att få fram beige satinlånghår men när jag fick mer kunskap om satinsjukan så la jag den aveln på hyllan. Jag kommer inte att gå in på den aveln här utan koncentrera mig på det jag har nu men eftersom de djur jag har nu till viss del härstammar från min satinavel så kommer delar av den att tas upp. Här föddes även en kull 2010 där jag fick hem en hona dräktig och en av de ungarna blev 2011 tjuvparad och fick en kull. En unge ur tjuvparningskullen bor kvar här men han är kastrerad.
 
Det var inte förrän 2010 som jag bestämde mig för att avla så som jag gör nu. Då hade jag lagt ner min satinavel och ville fortsätta med den linje som hade följt mig hela vägen från mina första marsvin. De djuren jag valde ut att avla på var Lyans HoneyBunny (rexpet hane, white/zobeloagouti med alla fyra stamdjur bakom sig) och Lyans Remarkeble (coronet hona, black/white/golden med Hugo bakom sig). Rema var satinbärare och Honey hade satin bakom sig så det var inget lätt val att para dem. Det blev fyra ungar som föddes 100723. Två hanar och två honor som alla stannade här. Hanarna gick tyvärr olyckligt bort innan de var ett år men honorna sattes i avel.
 
Honorna från den förra kullen var Dovv (crested semilånghår, golden/white/chocolate badger) och Aitlin (semilånghår, golden/orange agouti/white), båda med supertemperament men lite taniga kroppar. Att hitta en lämplig hane till dem var inte lätt. Jag hittade en coronet hos Nightmare's marsvin (Nightmare's Whomp, lilac/white american crested) men han var tyvärr precis såld när jag hörde av mig. Jag köpte först in Lillhagas Spike (sheltie, chocolate/white) och sedan Bamiras Colourful Question, kallad Inari (alpaca, grey pgp) men när de växte upp så visade det sig tyvärr att ingen av dem passade för avel. När honorna började närma sig två år så hade jag fortfarande ingen hane åt dem men plötsligt fick jag erbjudande att få köpa Whomp som jag hade missat hos Nightmare's! Whomp var en supertrevlig hane med fin päls men tyvärr ganska päronformad kropp. Han sattes med Dovv och Aitlin och de blev dräktiga. Aitlin utvecklade olycklig nog toxicos och gick inte att rädda. Hon födde fem döda ungar men fick inte ut alla moderkakor och fick till slut avlivas :'( Dovv födde tre friska ungar 120901 som alla blev kvar här.
 
De ungarna är Ai (coronet hane, black/golden/white), Jai (crested semilånghår hane, chocolate/golden/white) och Xíexie (coronet hona, white/chocolate/golden). Ai har väldigt fin kropp och är lite som tjuren Ferdinand, han har haft stora framgångar både i pet och klippt långhår. Xíexie har ärvt sina föräldrars slanka kropp och har mycket åsikter om saker och ting men med väldigt fin päls, även hon har haft framgångar i pet och klippt. Jai är otroligt trevlig och busig med muskulös kropp, han blev dock kastrerad då jag inte hade någon att sätta honom med och jag inte vill att han skulle sitta ensam. Han bor nu hos min mamma och syster.
 
När Xíexie var drygt ett år började jag leta hane till henne. Jag lånade hem Nightmare's Kazaa (coronet, saffron/white american crested) men han visade sig tyvärr vara steril. Jag lånade sedan hem Cavy Cats Purple Rain (merino, grey pgp) men inte heller där blev det några ungar. Purple bodde dock bara här i en månad för sedan var han tvungen att åka hem. Jag gav upp om att få Xíexie dräktig men hittade av en slump en beige peruanpet alldeles i närheten som jag fick möjlighet att låna! Han lyckades para Xíexie direkt och det föddes två ungar 150107. Jet (peruanpet hane, white/golden/chocolate) och Jackie (peruanpet hona, chocolate/golden). Jag hade verkligen hoppats på beige i kullen då det var 50% chans på det men bebisarna bär iallafall på beige.
 
I maj 2012 köpte jag in Trumpeta Garnet, kallad Chache. En grey sheltiehona med superkropp och supertemperament men tyvärr visade hon sig vara satinbärare så därför har det inte blivit några ungar efter henne.
 
131223 fick jag hem Isolde´s Mozza, en rex ridgeback hona, lilac/saffron som bär på beige och förhoppningsvis långhår. Hon har både blivit handparad av Ai flera gånger och suttit med honom i två månader utan resultat. Ai verkar tyvärr inte veta hur man gör bebisar. 150419 gick jag emot mina principer att para unga hanar och parade henne med Jet. Eftersom Mozza fyllde två år 150315 så var detta sista försöket att få henne dräktig. Tyvärr dog hon en månad senare.
 
Våren 2015 köptes Abbylines Dominik in. En golden/white california black coronet som bär på lilac. Jag har ännu inte bestämt om han ska avlas på eller inte.
 
150822 födde Xíexie två små honor. Pappa är 4PUoY-14 MGK GP Define Ubblebubble. Coroneten Trubbel bor kvar men av olika anledningar valde jag att inte avla på henne. Sheltien Bonnie flyttade till ett kelhem.
 
I slutet av november 2015 köptes Polka Pigs Nattmara *Nathalie* in. Nathalie gick med Jet under lång tid men tyvärr blev det aldrig några ungar.
 
161207 födde Jackie två döda ungar varav en hade tarmarna utanpå magen. Pappa var Dominik. Pga navelbråcket så kommer ingen av dem att avlas på mer.

Sommaren 2016 köpte jag in Hill´s Sassy. Hon sattes med Jet när hon var 8,5 månad gammal för jag trodde inte att Jet kunde göra bebisar men han lyckades para henne på första brunsten och ut kom Troll, Trassel, Tova, Tangle och Tufs. Tufs dog tyvärr några dagar gammal. Troll och Trassel är kastrerade och Troll har flyttat till en vän. 
 
I januari 2017 köpte jag in Vibys Heffe, en chokladbaserad långhårspet som har chans att bära på både lockar och pink eyed. Tyvärr var han lite för stressad för min smak och flyttade när han var ett år gammal.
 
I januari 2018 köpte jag in Nightmare's Pioneer *LS*. En carob tan merinohona från England. Tyvärr fick hon problem med ögonen och jag vågade inte avla på henne.

Tova parades med Define Ubblebubble och 180218 kom Epica och Eluveitie *Elli*. Båda blev pet med massor av virvlar, Elli semilånghårig och Epica långhårig. Epica är min ögonsten och jag kommer nog inte våga para henne trots att hon är kanonfin och trevlig. Elli har en del svagheter, som lång kropp, små öron, lite lång nos och lite mycket humör men överlag är han en fin och nyfiken gris. 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.04 | 09:17

Hej! Tyvärr har jag ingen hona till salu. Hoppas att du hittar en kompis till din tjej! Mvh Emmy

...
09.04 | 21:01

Hej! Jag söker en hona till min tjej som blivit ensam. Har du någon till salu? Ålder spelar ingen roll.
Mvh, Ulrika

...
31.10 | 13:51

Hej! Jag planerar en kull till våren med Elli som pappa och sheltiemamma som är multichampion. Där kan komma många olika pälskombinationer men ej korthår.

...
29.10 | 15:10

Hej! Undra om du har några ungar till salu nu eller om du har planer på någon kull framöver. Och i såfall vilka raser.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS